
AANBOD
5DE JAAR
In de schakeluren krijgen de leerlingen begeleiding en coaching op maat. Dat houdt in: remediëring, verdieping, studie- en leer(ling)begeleiding. Voor iedereen zijn er twee schakeluren per week.
SCHAKELUREN

Alle leerlingen van het vijfde jaar krijgen eenzelfde basispakket als startpunt. Dat wordt aangevuld met de vakken bij de uitbreiding. Kies je voor CLIL, dan krijg je enkele vakken (•) in het Frans.
BASISPAKKET
UITBREIDING
Uit onderstaande richtingen kiest iedere leerling er ééntje bovenop het basispakket.
Klik op de richting om het specifieke lessenpakket te ontdekken. *

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN
In deze richting wordt een uitgebreid inzicht gecreëerd binnen economische systemen en beleidsconcepten met betrekking tot de bedrijfseconomie, HR en marketing. Ideaal voor leerlingen die geboeid zijn door economische actualiteit en bedrijfskunde met het oog op verder studeren binnen een sociale wetenschap zoals Handelswetenschappen, Bedrijfskunde, Sociaal-economische Wetenschappen of andere richtingen.

BIOTECHNOLOGISCHE EN CHEMISCHE STEM-WETENSCHAPPEN
Met een wetenschappelijke en onderzoekende houding naar de maatschappij en omgeving kijken, dat leer je in deze nieuwe richting. Je bestudeert zowel levende als niet-levende materie en werkt daarvoor in een labo. Je maakt je klaar om een natuurwetenschappelijke studie aan te vatten, zoals Biotechniek, Industriële Wetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen maar ook Onderwijs of Gezondsheidszorg behoren tot de vele opties.



ECONOMIE — MODERNE TALEN
In de richting Economie — Moderne Talen kies je voor twee werelden. Enerzijds bestudeer je alles over de economische systemen en hoe ze worden toegepast, anderzijds ben je gebeten door taal en laat je je onderdompelen in een taalbad gevuld met Nederlands, Frans, Engels en Duits. Je bereidt je op die manier voor op een studie binnen de talen (denk aan Taal- en Letterkunde of Toegepaste Taalkunde), of iets binnen de sociale wetenschappen (zoals Handelswetenschappen, Politieke en Sociale Wetenschappen, Rechten...).


ECONOMIE — WISKUNDE
Ben je wetenschappelijk aangelegd, maar heb je ook een grote interesse in de economie? Hebben getallen geen geheimen voor je, zowel in vergelijkingen als in de boekhouding? Wil je klaargestoomd worden voor hogere studies zoals Architectuur, Industriële Wetenschappen, Handelswetenschappen, Bedrijfskunde of andere natuur- of sociale wetenschappen? Dan is onze ijzersterke richting Economie-Wiskunde zeker iets voor jou!

Een ruime interesse in de taal, cultuur, geschiedenis en samenleving waarbinnen Griekse en Latijnse teksten geschreven zijn, dàt is de sterke basis die we zoeken bij leerlingen in deze richting. Maak je op deze manier klaar voor verdere studies binnen geestes- of sociale wetenschappen zoals Taal- en Letterkunde, Toegepaste Taalkunde, Geschiedenis, Archeologie, Wijsbegeerte, Psychologie, Rechten, Sociaal Werk... De mogelijkheden zijn legio! (Hoppa, al een woord Latijn geleerd!)
GRIEKS — LATIJN


Deze richting biedt een brede studie op de mens en haar gedragingen binnen verschillende maatschappelijke contexten, waarbij een breder perspectief wordt geopend. Bekijk de zaken vanuit een psychologische, pedagogische, sociologische en zelfs filosofische hoek en leer gedrag begrijpen én in vraag stellen. Na de richting Humane Wetenschappen kan je vele kanten uit, denk maar aan Sociaal Werk, Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Gezondheidszorg, Moraalwetenschappen...
HUMANE WETENSCHAPPEN


INFORMATICA- EN COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN
Een nieuwe richting binnen onze derde graad. Je leert op efficiënte wijze programmeertechnieken toe ge passen en leert omgaan met databeheer. Daarbij worden evoluties binnen de hard- en software danig in het oog gehouden om ze meteen te kunnen analyseren en toepassen. Bereid je voor op hogere studies waarin informatica en technologie centraal staan, zoals Industriële Wetenschappen en Technologie, Computerwetenschappen, Informatiemanagement en Multimedia of heel wat andere mogelijkheden.


LATIJN — MODERNE TALEN
Een taalbad om 'u' tegen te zeggen. In deze richting zitten de taalliefhebbers die klassieke taal maar al te graag combineren met moderne talen. Je vaardigheden in Nederlands, Frans, Engels en Duits worden aangescherpt, terwijl het klassieke Latijn in al haar facetten verder wordt bestudeerd. Je kunt na deze richting doorstromen richting hoger onderwijs in studies die zeer talig van aard zijn, maar even goed kom in de Journalistiek of het Communicatiemanagement terecht met die talenknobbel van je.


LATIJN — WETENSCHAPPEN
Aan uitdaging geen gebrek in deze richting waarbinnen de exacte wetenschappen worden gecombineerd met klassieke talen. Behandel vraagstukken over organismen én oude samenlevingen, ga aan de slag met proeven én teksten, spreek vloeiend in cijfers en woorden. Na deze studie kan je heel wat richting uit, zowel binnen geesteswetenschappen (o.a. Taal- en Letterkunde), natuurwetenschappen (o.a. Biomedische Wetenschappen) of sociale wetenschappen (o.a. Psychologie).


LATIJN — WISKUNDE
Aan wiskunde alvast geen gebrek in deze richting. Niet enkel ga je op een hoger abstractieniveau met de wiskunde aan de slag, je omarmt ook de klassieke talen in al haar glorie en duikt graag in de oude teksten om ze te analyseren. Bereid je voor op richtingen waarin de taal een grote rol speelt (zoals Toegepaste Taalkunde, maar ook Kunstwetenschappen) of laat je wiskundige brein naar boven komen in eerder wetenschappelijk gerichte domeinen (zoals Geneeskunde, Tandheelkunde, Toegepaste Wetenschappen...).


MODERNE TALEN
Nederlands, Frans, Engels, Duits én Spaans: duik in het meest omvangrijke taalbad dat we je kunnen aanbieden. Niet alleen ga je praktisch aan de slag met verschillende moderne talen, je verdiept je ook in de taalsystematiek en leert hoe talen ontstaan en zich verder ontwikkelen. Een ideale springplank richting taalkrachtige studies als Taal- en Letterkunde of Toegepaste Taalkunde, maar ook Communicatiewetenschappen of Onderwijs liggen binnen handbereik.


WETENSCHAPPEN — MODERNE TALEN
Dat je niet genoeg kunt krijgen van de talen én de wetenschappen tegelijk mag duidelijk worden in deze richting. Buig je over de theoretische en praktische kant van de moderne talen en benader verschillende leerinhouden op een wetenschappelijke manier, in of rond het labo. De doorstroommogelijkheden zijn zeer breed, gezien je zowel op geesteswetenschappen (denk aan Toegepaste Taalkunde of Taal- en Letterkunde) als op natuurwetenschappen (zoals Biomedische Wetenschappen, Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, ...) sterk wordt voorbereid.


WETENSCHAPPEN — WISKUNDE
Als je niet bang bent van abstracte theorie en graag complexe problemen te lijf gaat, is deze richting absoluut iets voor jou. Met de krachtige portie wiskunde en een karrenvracht aan wetenschappelijke uren vind je bij ons de perfecte voorbereiding op hogere studies binnen de natuurwetenschappen, zoals Geneeskunde, Diergeneeskunde, Tandheelkunde, Farmaceutische Wetenschappen, Gezondheidszorg en nog veel meer
