top of page
IMG_8664_edited_edited.jpg

 PROJECTEN 

 SCHOOLTONEEL 

 Geschreven en gespeeld door leerlingen 

Niet enkel tijdens de taallessen komt het begrip 'toneel' wel eens voor. Op onze school passen we dat toe in de praktijk. Al meerdere malen bracht een gemotiveerde groep leerlingen een zelf geschreven stuk, een proces waar ze maandenlang aan werkten onder begeleiding van enkele leerkrachten. Ondertussen is het vijfde stuk opgevoerd en wordt er achter de schermen gewerkt aan het zesde. Hieronder vind je meer informatie over welke stukken Atheneum Brugge al presenteerde.

d71537b5-cbc1-435d-a411-e34a2d8c48b3.jpeg

 NE9EN 

2013 — 2014, Theaterzaal De Biekorf

In 2014 werd het eerste stuk in de huidige vorm gebracht: 'NE9EN', gebaseerd op 'La Divina Commedia' van Dante. De grote lijnen van het klassieke verhaal werden overgenomen, maar door de leerlingen toegepast op een compleet nieuw script. In plaats van de negen lagen richting de hel, diep beneden, gingen in ons stuk drie sollicitanten negen verdiepingen naar boven met een lift. Op iedere nieuwe verdieping kwamen ze steeds dichter bij de baas van het bedrijf: de duivel zelve.

ODE AAN DE LEUGEN AFFICHE COMPLEET.jpeg

 Ode aan de leugen 

2014 — 2015, Theaterzaal De Biekorf

Gezien het succes van 'NE9EN' werd het daaropvolgende schooljaar meteen een nieuw stuk ineen gestoken. 'Ode aan de leugen' vertrok deze keer wel degelijk van een compleet wit blad. Het concept werd door de regisseur bedacht en de leerlingen vulden de scènes met tekst. Ze creëerden het personage Lies Van Volcem, een jong meisje dat doorheen het stuk ouder wordt - en dus ook constant haar verjaardag viert. Gaandeweg ontdekt ze het concept 'liegen' en tast ze er de grenzen van af, tot ze het zich volledig eigen maakt.

49837014_549931402153089_7623765051471560704_n.jpeg

 VRZT 

2018 — 2019, Theaterzaal De Biekorf

'VRZT' was, ten opzichte van de vorige stukken, de meest ambitieuze toneelvoorstelling tot dan toe. Een decor dat letterlijk tot aan het plafond van de zaal ging, verschillende attributen en meerdere plot twists doorheen het verhaal. Wat leek te beginnen als een stuk over circusdieren, werd al snel zeer duidelijk een verhaal over macht. De spelers bevonden zich allen in een gevangenis, hetzij als bewaker, hetzij als gevangene. Die laatste werden daar niet zacht behandeld, integendeel: één personage stierf al snel. Maar even later was ze er terug. En dan stierf ze opnieuw. En opnieuw... Met 'VRZT' hadden de makers een duidelijk doel voor ogen, dat sindsdien in iedere productie de basis werd: het geweten van het publiek schoppen.

 Bekijk hoe onze leerlingen de première ervaarden 

ZEEP_Final.png

 ZEEP 

2020 — 2012, Cultuurzaal Daverlo

Op 'ZEEP' moesten we door een niet nader genoemde situatie wat langer wachten dan verwacht. Het concept voor dit stuk kwam er al toen 'VRZT' nog niet ten einde was. Met als centraal thema 'racisme' werd de vluchtelingencrisis op de scène gebracht met een blauw randje aan. Het publiek aanschouwde hoe een familie verdeeld raakte en moest uiteindelijk mee beslissen welk einde er aan het stuk zou geplakt worden. Werd er gekozen voor team Blauw, of toch eerder team Zeep? Dat hun keuze verstrekkende gevolgen zou hebben, hadden ze op dat moment nog niet door.

'ZEEP' was zeer succesvol (er werd een derde voorstelling toegevoegd) en mocht zelfs het Festival de théâtre scolaire van het Athénée Royal Simone Veil te Beaumont openen.

 Herbeleef 'ZEEP' dankzij deze vlogs! 

P4.png

 PLASTIEK 

2023 — 2024, Cultuurzaal Daverlo

Het vijfde stuk werd in 2024 drie keer opgevoerd. 'PLASTIEK' speelde zich af op een eiland dat in een post-apocalyptische wereld werd bewoond door zij die nog overbleven. Op het eiland, waar een zelfverzonnen hiërarchie heerste, spoelde van tijd tot tijd eens iets aan, voornamelijk het door de bewoners geprezen plastic waar de oceanen vol van waren geworden. Tot er op een dag vijf mensen aanspoelden die niet vanop hun eiland afkomstig waren...

 Dit was 'PLASTIEK' 

 Het volgende stuk staat gepland voor 2026 

bottom of page